Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, jak również informowanie o konsekwencjach złej diety.
Liczba dzieci cierpiących na nadwagę w Europie zwiększa się każdego roku o 400 tysięcy! Nadwaga to choroba naszych czasów, która przyczynia się do problemów ze zdrowiem (cukrzyca, schorzenia wątroby, choroby serca, rak, nadciśnienie, udar mózgu i depresję). Należy pamiętać, że zdrowe odżywianie to przede wszystkim profilaktyka chorób a także inwestycja w prawidłowy rozwój układu odpornościowego.
Dzisiaj w naszej szkole uczniowie klas I-VII przygotowali mnóstwo smacznych i zdrowych przekąsek śniadaniowych. Były propozycje na pierwszy posiłek - różnokolorowe kanapeczki z dużą ilością warzyw. Na drugie śniadanie uczniowie przygotowali lunchboxy, które zawierały pełnowartościowy posiłek. Na pięknie udekorowanych stołach znalazły się również desery z owocami, smoothie i woda mineralna. Po krótkiej prezentacji wiadomości związanych z obchodami ,,Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania” społeczność szkolna przystąpiła do degustacji przysmaków.
Serdeczne podziękowania dla rodziców, którzy zaangażowali się w pomoc i zakupy dla swoich pociech.